8 Haziran 2015 Pazartesi

Mısır'ın Büyük ve Gizli Gizemleri Belgeseli
















Belgeselde  anlatılanlar: Dünya üzerinde hiçbir yerde Mısır'da olduğu gibi harika eserler, yapılar yoktur. Mısır'ın gizemlerinin ortaya çıkmasında hep garip hikayeler yer almıştır. Ani ve esrarengiz bir şekilde ölen firavunlardan biri de Mısır'ın çocuk kralı Tutankhamun'dur. Tutankhamun'un mezarı 3000 yıl boyunca kumların altında gizli kalmıştır. Birçok firavunun mezarı bulundu ve bu mezarlar dünyaya tanıtıldı. Ancak Tutankhamun'un mezarı bir türlü bulunamadı. Mezarı bulacağına inanan Howard Carter, birçok arkeolojik çalışma gerçekleştirdi.

Howard Carter, altıncı arkeolojik seferi için gene Mısır'a geldi. Yanında işçilere bir kuş getiren Carter'ın getirdiği kuşa altın kuş ismi konuldu. Bu kuşun iyi şans getireceğine inanıyorlardı. Carter'ın yanındaki herkes umudunu yitirmişti ama Carter mezarı bulacağından emindi. Tutankhamun piramitin içine gömülmedi. Mezar hırsızlarından dolayı, çocuk krala piramit yapmadılar. Kimsenin göremeyeceği bir yere çocuk kral Tutankhamun'un mezarı ve eşyaları konuldu. Böylece mezar hırsızları çocuk kralın mezar odasına giremeyecekti.

Howard Carter'a göre, Tutankhamun'un mezarını bulmak, modern zamanların en büyük arkeolojik kazılarından biri olacaktı. 1922'de kazı işçilerinden, küçük bir çocuk testisini yere vurdu ve çıkan sesin bir kaya sesi olduğunu düşündü. Testiyi kaldırdı, altını eliyle kazdı  ve değişik bir kaya ile karşılaştı. Bunu hemen Carter'a bildirdi. Mezar bulunduktan sonra çok garip bir olay oldu. Onlara uğur getiren kuş, bir yılan tarafından öldürüldü. Bu olayın Tutankhamun'un lanetinden olduğu düşünüldü. Yılan çocuk kralın koruyucusu, kuş ise mezarı bulan kişileri temsil ediyordu.

3000 yıl boyunca kimsenin girmediği kral mezarına Carter, giren ilk kişi oldu. Mısır'da bulunan mezarların en değerlisi bu mezardı. İçinde 2000'den fazla altın obje ve çok değerli mücevherler vardı. Howard Carter ve modern arkeologlar sayesinde Mısır eserleri anlam kazanmaya başlamıştır. Yapılan her arkeolojik kazıda Mısır'ın büyük ve gizli gizemleri ortaya çıkmaktadır ve çıkmaya da devam edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder