27 Nisan 2015 Pazartesi

Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra



Kleopatra (MÖ Ocak 69 - MÖ Ağustos 30)

Antik Mısır'ın son Hellenistik kraliçesidir. Asıl ünvanı VII. Kleopatra olmasına rağmen, kendisinden önce gelenler unutulduğu için kısaca Kleopatra olarak bilinir. Kleopatra zeki bir kadındı, 9 dil biliyordu. İskenderiye'de doğdu. Babasının vasiyeti üzerine kardeşi ile evlendi. O zamanlar başka toplumlarla karışmamak için kendi soylarından olan kişilerle evleniyorlardı. Akraba evliliği sağlıksız çocukların doğumuna yol açıyordu. Babası öldüğünde Kleopatra tahta çıktı. Tahta çıktığında Kleopatra 18 yaşındaydı. Aslen Yunan olan Kleopatra, halkın kendisini benimsemesi için kendini Mısır dinine verdi.

Kleopatra, kardeşi tarafından sürgüne yollandı. Amaç, iktidardan uzaklaştırılmasıydı. Kleopatra iktidara, yanında büyük Roma diktatörü Sezar ile geri döndü. Bu olaydan sonra kardeşi, kimsenin bilmediği bir sebepten Nil sularında boğulmuş bir halde bulundu. Kardeşinin aradan çekilmesi ile Kleopatra tek başına iktidar koltuğuna oturdu. Çocuğunu da yanına alarak Roma'ya gitti. En büyük hayali iki imparatorluğu birleştirmek ve dünyaya hakim olmaktı. Sezar ölünce hayallerini ertelemek zorunda kaldı. Sezar ölünce Marcus Antonius tahta çıktı. Kleopatra'ya delice aşık olan Marcus Antonius'un, Kleopatra'dan iki çocuğu oldu. Çıkan savaş sonucunda Marcus Antonius ve Kleopatra kaçmak zorunda kaldılar.

İskenderiye'deki sarayına dönen Kleopatra'nın kendisini bir kobraya sokturarak intihar ettiği rivayet edilir. Ancak son zamanlarda zehir içerek öldüğü anlaşılmıştır. Bu zehir kolay yapılıyordu ve acı çektirmeden birkaç saat içinde öldürüyordu. Kleopatra öldüğünde 39 yaşındaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder