30 Nisan 2015 Perşembe

Kleopatra Müzikal 3


Firavun Khufu (Keops)

















Firavun Khufu ya da bilinen adıyla Keops'un doğum tarihi bilinmemektedir. Eski Mısır hükümdarı Keops'un sadece bir heykeli vardır. Daha hükümdarlığının ilk yıllarında o güne dek yapılmış en büyük piramidi yaptırmak istemiş ve bunun için Mısır'ın her yerindeki tüm insanları, vergilerini ödeme amaçlarını gerçekleştirme şartı ile işçi olarak almıştır. Kendi piramidinin yapımı 20 yıl sürmüştür. Babası Kral Snefru, annesi Kraliçe Hetepheres'tir. 9 oğlu, 15 kızı vardır.

Khufu, Giza'daki muhteşem Büyük Piramid'in sahibidir. Bugün bile bütün dünyayı şoke eden büyük bir piramit yaptırmıştır. Kaynaklara göre, Khufu zalim ve acımasız bir kraldı. Mısır'ın sınırlarını ticaret yaparak genişletmiştir. Khufu, piramidinin bitişini görecek kadar yaşamıştır. Döneminde ölen annesinin mumyasının çalınması üzerine korkularından dolayı, mimarlar piramidin yapımında büyük zorluklar yaşamış ve iki türlü defin odası fikri ilk defa burada ortaya çıkmıştır. Öldükten sonra granitten yapılan odasında bir lahit konulmuş, ancak hırsızlar burayı da açmayı başarıp hem mumyasını hem de değerli eşyalarını çalmıştır.

Bugüne kalan tek heykeli Abidos'da 1903'te bulunmuştur.



29 Nisan 2015 Çarşamba

Arkeolog George Andrew Reisner


Salima Ikram
















1965 doğumlu Salima Ikram eski Mısır uygarlığını inceleyen bir arkeologdur. Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde profesördür. Mısır tarihi ile ilgili yazmış olduğu birçok kitabı vardır. Mısır Müzesi'nde Hayvan Mumya Projesi'nin yöneticisidir.

Kleopatra Müzikal 2


27 Nisan 2015 Pazartesi

Kleopatra Belgeseli

















Belgeselde anlatılanlar: Zamanın iki büyük gücü, Mısır ve Roma. Roma'nın en büyük, en etkili iki lideri Marcus Antonius ve Sezar. Bu iki büyük lideri kendisine aşık eden Kleopatra. Kleopatra 18 yaşında iken babası ölüyor ve tahta çıkıyor. Kleopatra, VII. Kraliçe Kleopatra oluyor. 10 yaşındaki kardeşi ile ülkeyi yönetiyorlar. Kraliyet kanını korumak için Kleopatra kardeşine eş olarak seçiliyor. Kraliçe Kleopatra her an ölüm tehlikesi ile karşı karşıya. Mısır giderek Roma'nın etkisi altına giriyordu. Kardeşi, Kleopatra'yı öldürmek istedi, ancak o kurtuldu ve sürgüne kaçtı. Sezar'ı etkiledi ve kendine aşık etti. Sezar, Mısır'ı fethetmek yerine Mısır'a destek verdi ve Kleopatra'nın kraliçe olmasını sağladı. Kleopatra zekasıyla ülkesini korudu ve tekrar tahta çıktı. Kardeşini Sezar'a öldürterek kardeşinden de kurtulmuş oldu.

Kleopatra'nın tahta tekrar çıkması, kardeşini öldürtmesi, Sezar'ı etkilemesi çok akıllı bir kadın olduğunun kanıtı. O entellektüel bir insandı, 9 dil biliyordu, eğitimliydi ve bu bilgisini akıllıca kullanarak kraliçe kalmayı başaran bir kadındı. Güzelliği ve zekasıyla istediklerini elde ediyordu. Kleopatra, Sezar suikaste kurban gittikten sonra yalnız kalmıştı ve en büyük desteğini kaybetmişti. Kleopatra, Mısır'ı ve tahtını korumak için gene aynı şeyi yapacak ve Marcus Antonius'u kendisine aşık edecekti. Kleopatra cinsel cazibesini ve parasını kullanarak bunu çok kolay bir şekilde başardı. Ama bazı araştırmacılar bu iki büyük lideri etkilemesinin altında sadece eğitimi ve zekasının etkili olmadığını düşünüyor. Araştırmacılara göre, Marcus Antonius ve Sezar, Kleopatra'yı bir Mısır tanrıçası olarak görüyordu. Bu özellik de Kleopatra'yı onların gözünde tanrıçalaştırıyordu.

VII. Kleopatra (Belgesel)
















Bu belgeselde Kleopatra'nın hayatı kısaca anlatılmış.

Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra



Kleopatra (MÖ Ocak 69 - MÖ Ağustos 30)

Antik Mısır'ın son Hellenistik kraliçesidir. Asıl ünvanı VII. Kleopatra olmasına rağmen, kendisinden önce gelenler unutulduğu için kısaca Kleopatra olarak bilinir. Kleopatra zeki bir kadındı, 9 dil biliyordu. İskenderiye'de doğdu. Babasının vasiyeti üzerine kardeşi ile evlendi. O zamanlar başka toplumlarla karışmamak için kendi soylarından olan kişilerle evleniyorlardı. Akraba evliliği sağlıksız çocukların doğumuna yol açıyordu. Babası öldüğünde Kleopatra tahta çıktı. Tahta çıktığında Kleopatra 18 yaşındaydı. Aslen Yunan olan Kleopatra, halkın kendisini benimsemesi için kendini Mısır dinine verdi.

Kleopatra, kardeşi tarafından sürgüne yollandı. Amaç, iktidardan uzaklaştırılmasıydı. Kleopatra iktidara, yanında büyük Roma diktatörü Sezar ile geri döndü. Bu olaydan sonra kardeşi, kimsenin bilmediği bir sebepten Nil sularında boğulmuş bir halde bulundu. Kardeşinin aradan çekilmesi ile Kleopatra tek başına iktidar koltuğuna oturdu. Çocuğunu da yanına alarak Roma'ya gitti. En büyük hayali iki imparatorluğu birleştirmek ve dünyaya hakim olmaktı. Sezar ölünce hayallerini ertelemek zorunda kaldı. Sezar ölünce Marcus Antonius tahta çıktı. Kleopatra'ya delice aşık olan Marcus Antonius'un, Kleopatra'dan iki çocuğu oldu. Çıkan savaş sonucunda Marcus Antonius ve Kleopatra kaçmak zorunda kaldılar.

İskenderiye'deki sarayına dönen Kleopatra'nın kendisini bir kobraya sokturarak intihar ettiği rivayet edilir. Ancak son zamanlarda zehir içerek öldüğü anlaşılmıştır. Bu zehir kolay yapılıyordu ve acı çektirmeden birkaç saat içinde öldürüyordu. Kleopatra öldüğünde 39 yaşındaydı.

26 Nisan 2015 Pazar

Zahi Hawass













Zahi Hawass, Mısır arkeolojisi uzmanı, akademisyen, yazar ve araştırmacıdır. Yıllar boyunca birçok belgesel, film, televizyon programı ve tanıtımlarda danışman ve uzman olarak görev yapmıştır. Uluslararası, dünyaca tanınmış 25 kişiden biri altın plaket ödülünün sahibidir. Mısır tarihi ile ilgili yazmış olduğu birçok kitabı vardır. Eski dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Mısır'da yapılan arkeolojik kazılardan sorumlu baş arkeologdur. Bugün Mısır'da en yüksek dereceli arkeolog ve bütün Mısır antikalarının koruyucusudur. Çok önemli bilim insanları takımıyla beraber çalışıyor. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna dolaşıyor. Çok önemli bir bilim insanıdır.

Piramitler Nasıl Yapıldı Bölüm 4 (Belgesel)
















Belgeselde anlatılanlar: Khufu için yapılan piramit hergün biraz daha gökyüzüne doğru uzanıyordu ve bitmek üzereydi. Piramit bittiğinde Khufu yaşıyordu, piramidin son halini görecek kadar uzun yaşadı. Öldüğünde ilk olarak mumyalama yapılarak vücudu diğer hayata hazırladılar. Organlarını diğer dünyada kullanabilsin diye sakladılar. Sonra rahipler cesedinin başında  törenler yaptılar. Beynini ve tüm organlarını çıkartıyor, yıkıyor ve tuzlama yaparak özel kaplarında saklıyorlardı. Sadece kalp vücutta bırakılıyordu. Çünkü kalp duyguların merkeziydi ve yerinde kalması gerekiyordu. Bunlar bitince işlem tamamlanıyor ve firavun lahidinin yanına götürülüyordu. Firavun piramidin içinde bırakılıyor ve işçiler kendileri için yapılmış olan tünelden dışarı çıkıyorlardı. Böylece firavun diğer hayata hazırlanmış oluyordu.

22 Nisan 2015 Çarşamba

Antik Mısır
















Antik Mısır (Egypt), Antik Çağ'daki en büyük medeniyetlerdendir. Nil Nehri'nin yakınlarındaki bir uygarlıktır. Eski Mısır uygarlığı Nil Nehri koşullarına uyum sağlamıştır. Bu, uygarlığın başarılı olmasına neden olmuştur. Verimli vadinin kontrollü bir şekilde sulanması işlemi, ürün fazlasının üretilmesine neden olmuştur. Bu toplumsal ve kültürel gelişmeyi sağlamıştır. Çöldeki madenleri işletmek, özgün bir yazı sistemi geliştirmek, anıtsal piramit ve tapınakların yapılması, pratik tıp bilgisinin kullanılması, dış dünya ile ticareti geliştirmek, bilinen ilk geminin yapılması, karmaşık inşaat projelerine imza atmak, tarım projelerini hayata geçirmek bu uygarlığın yapmış olduğu başarılara örnek olarak gösterilebilecek işlerdir. Mısır son dönemlerine doğru arka arkaya uğradığı yenilgilerden çok zayıflamış ve Roma İmparatorluğu tarafından istilaya uğrayarak firavunların egemenliğine son verilmiştir. Mısır, Roma'nın bir eyaleti haline getirilmiştir.

21 Nisan 2015 Salı

Land of the Pharaohs (Firavunlar Diyarı)


Filmde anlatılanlar: Firavun Khufu  ve ordusu bir savaşı daha kazanmıştır ve Mısır gün geçtikçe güçlenerek daha büyük bir medeniyet haline gelir. Firavun Khufu yaşayan bir tanrı olarak görülmektedir. Khufu ölen adamları için altınlar verir ve bu altınların defin odalarına gömüleceğini, diğer dünyada savaşta ölen adamlarının kendi himayesinde kalacağını söyler. Khufu her savaşı kazanır artık diğer hayat için bir mezar yaptırması gerekmektedir.Khufu mezar soyguncularının giremeyeceği, içindeki altınları bulamayacağı bir piramit yapılmasını ister. Köylerden  piramidi yapmak için insan toplanır. Bu amaç  için herkes örgütlenir ve piramidi yaparlar. Her saniyesini zevkle ve heyecanla izledim, harika bir yapım.

Land of the Pharaohs



















Filmin adı: Land of the Pharaohs - Firavunlar Diyarı

Kategori: Dram, tarihi

Süre:105 dk

Yapım: 1955

Oyuncular: Joan Collins, Jack Hawkins, Dewey Martin, Alex Minotis, Luisella Boni

Yönetmen: Howard Hawks

Filmi izlediğim sitenin adı: http://otukenim.org/izle/7866/firavunlar-diyari--land-of-the-pharaohs-1955--turkce-dublaj-tek-parca-full-film-izle-izle.html

Film özeti: Piramitlerin inşa edilmesini konu alan bir film. Jack Hawkins firavunu, Joan Collins ise firavunun eşini oynuyor.

Land of the Pharaohs (Fragman)
















Firavunlar Diyarı filmi

19 Nisan 2015 Pazar

Land of the Pharaohs (1955)
















Firavunlar Diyarı filminden  bir parça

George Andrew Reisner



George Andrew Reisner (1867-1942)

Amerikalı arkeolog 1920'li ve 1930'lu yıllarda önemli  keşiflerde bulunmuştur. Khufu'nun annesi Kraliçe Hetepheres'in görkemli mezarını bulmuştur. Büyük piramidin doğusunda mezarı ortaya çıkarmıştır. 1939 yılında kral odasından ilk radyo yayınını yapmakla da tanınmış bir arkeologdur. 1942'de Reisner aniden piramidin içinde bayılmıştır. Dışarıya çıkarıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiştir.

   
   

Piramitler Nasıl Yapıldı Bölüm 3 (Belgesel)
















Belgeselde anlatılanlar: Mısır Piramitleri'nin yapılmasında çok güçlü bir örgütlenme vardı. Birçok kişi takım halinde çalıştı. İlk başta dikdörtgen anıtlar yapılıyordu. İmhotep  ilk yapılan basamaklı piramidin mimarıdır. Bir firavuna yapıldı sonra her firavun piramit istedi. Ama yapılan her piramidin kendisinden önce yapılandan daha iyi ve daha büyük olması gerekiyordu. Khufu'nun babası klasik piramit şeklini mükemmel bir hale getirdi. Khufu'nun piramidi en büyüğü oldu. Piramit şeklinin zirveye çıkması Khufu'nun piramidi ile oldu.
     
Piramit yapma tutkusu Mısır'ı dönemin süper gücü haline getirmiştir. Mezar soyguncuları piramit içindeki altınları bulmasın diye piramidin  altına defin odası yapıldı. George Andrew Reisner, Khufu'nun annesi Kraliçe Hetepheres'in tabutunu buldu. Mezar o güne kadar çok iyi saklanmış olduğundan el değmemiş bir lahit ile karşılaşacaklarını sandılar ancak öyle olmadı lahit boş çıktı. Reisner'e göre, soyguncular mumya sargılarının altındaki mücevherleri almak için kraliçenin cesedini kaldırdı, kalıntıları kocası ve oğlunun yanına tekrar gömdü.
     
Khufu annesinin mezarının soyguncular tarafından çalınmasından çok etkilendi ve kendi piramit şeklini ona göre yeniden düzenledi. Günümüzdeki mimarların yaptığı gibi piramit şeklini belirlediler ve böylece mimarlığın da temelini atmış oldular. Defin odası granit ile kapatıldı, bu soyguncuların içeriye girememelerini sağladı. Granit sert yapılı bir taştır. Bu taş soyguncuların tünel kazamamalarını sağlıyor ve firavun mezarını herkese karşı korumuş oluyordu.

17 Nisan 2015 Cuma

Piramitler Nasıl Yapıldı Bölüm 2 (Belgesel)
















Belgeselde anlatılanlar: Mısır'da her yer kum ve çamurdan oluşuyor. Böyle bir yerde bir taş piramit yapılması ilginç. Çünkü burada taş az bulunur bir şey. Piramit kireç taşı platosunun üstünde yapıldı. Yeri akıllıca seçilmişti. Mısırlıların dev taş anıtsal mezarlar yapması çok etkileyici. Çünkü bunlar kaba kuvvet ve ilkel aletlerle yapıldı. İlkel aletlerle bir piramit yapmak çok zor. Bu durumda kazaların olması da çok alışılmış bir durum oluyor. Bu durum birçok ölümü de beraberinde getiriyor.

Yapılan araştırmalara göre çalışanlar çok kapsamlı sağlık aşamalarından geçiyorlardı. Mısır duvar resimlerinde piramitlerin nasıl yapıldığına dair ipuçları var. Piramit işçileri köle değildi, onlar özgür insanlardı. Devlete vergisini kendi iş gücünü sunarak vermek isteyen insanlar. Piramit yapımı için muazzam bir iş gücü gerekiyordu. İşçilerin ilk zorluğu nerede kalacaklarıydı. Bunun için işçilere bir köy yapıldı. İşçilerin her türlü ihtiyacı karşılandı. Böyle çorak bir arazide bu kadar çok kişiye yemek temin etmek çok zor bir iş. Çözüm Nil Nehri idi.

13 Nisan 2015 Pazartesi

Mısır Piramitleri

     















Dünyanın yedi harikasından biri olan  ve günümüze kadar zarar görmeden ayakta kalabilmeyi başarabilen tek yapı Mısır'daki Gize piramitlerinden Keops Piramididir. Piramit şeklindeki yapılar sadece Mısır'da değil başka yerlerde de inşa edilmiştir. Ama en çok piramit Mısır'da olduğundan bölgeyle bir bütün haline gelerek ''Mısır Piramitleri'' olarak anılmaktadırlar.

 Keops Piramidi=145,75 metre

Piramitler Nasıl Yapıldı Bölüm 1 (Belgesel)
















Belgeselde anlatılanlar: Mısır'da birçok eser vardır. Bunlar insanoğlunun becerisi ile yapılmış olan eserlerdir. Biri hariç hepsi  zamanla kumların altında kaldı. Büyük Giza Piramidi, 4500 yaşında, o dünyanın ayakta duran tek harikası ve en eskisi. Mısırda mumyalama yapılırdı. Amaç, cesedin ruhla ölümden sonra birleşmesini sağlamaktı. Mumyalama işlemi şöyle yapılıyordu: önce organlar çıkartılıyordu, organlar bir kaba konuluyordu, sargılarla vücudu sarıyorlardı, diğer tarafa rahat geçsin diye dini törenler yapıyorlardı. Piramidin yapılış amacı: Ahirete firavunun rahat gitmesi. Piramit bir diriliş makinesiydi. Piramitten firavunun ruhu cennete uçacak, oradan halkını koruyacaktı.                    

Büyük Giza Piramidi altı futbol sahasından daha büyük bir alanı kaplar. Piramitler insan çabası ve teriyle yapılmıştır. Piramitler matematik ve mühendislik harikasıdır. Bir örgütleme sistemi ile piramitler yapıldı. Bu Mısır'ın en büyük medeniyetlerden biri olmasını sağladı. Mısırlıların inancına göre piramit, firavunun ve halkının ölümsüzleştiği yerdi. İnanışa göre, eğer piramit firavunun ölümünden önce tamamlanamazsa ruhu cennete yükselemez ve dünyaya kargaşa hakim olur. Firavun Khufu ve ailesi Mısır'ın hepsine hükmeden ilk aileydi. Piramit firavunun otoritesini de temsil ediyordu. Khufu görülmüş en büyük piramidin yapılmasını istedi. Mısırlılar matematik, geometri, mühendislik, astroloji konularında bilgiliydi. Astroloji, geometri bilgisini kullanarak piramidin yerini belirlediler.

12 Nisan 2015 Pazar

Dünyanın Yedi Harikası















Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alan yapıtlar:
1.Khufu Piramidi(Keops Piramidi)
2.Babil'in Asma Bahçeleri
3.Artemis Tapınağı
4.Zeus Heykeli
5.Rodos Heykeli
6.İskenderiye Feneri
7.Bodrum(Halikarnas)Mozolesi

Khufu Piramidi'nin Gizemi

       

   













Khufu Piramidi Mısır'ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan El Giza'da bulunuyor. Bu anıt dünyanın yedi harikasından biridir. Bu yedi harika içinde günümüze kadar ulaşan tek eserdir. Bu piramidin Mısır firavunu Khufu adına bir anıtsal mezar olarak inşa edildiğine inanılır. Yapımının yaklaşık 20 yıl sürdüğüne inanılır. Dünyadaki en büyük (insan yapımı) yapı olarak kabul edilmiştir. Yükseklik rekoru 4000 yıl boyunca kırılamamıştır. Kimileri mimarının Khufu'nun veziri olan Hemiunu olduğunu düşünür. Piramidin içinde üç oda saptanmıştır. Mısır'ın Eski İmparatorluk döneminden kaldığı sanılan bu taş eser, doğa koşullarının yıpratıcı etkilerine binlerce yıl karşı koyabilmiş olup, henüz tam olarak anlaşılamamış dev bir eser olarak varlığını sürdürmektedir.

5 Nisan 2015 Pazar

Mısır Piramitleri'nin Yapılışı Belgeseli



                                                     
 Belgeselde anlatılanlar : Nil Nehri kıyısında insanoğlunun ilk büyük medeniyetlerinden biri inşa edildi. En büyük mühendislik harikası Firavun Khufu için yapılan kusursuz piramit mezarlığı. 35.000 işçinin hiçbir metal alet  olmadan yaptığı muazzam bir yapı. Bu iş gücü için kasabalar yapıldı. Çalışanlar köle değil, emeklerinin karşılığını yemek ile alan ustalardı. Bunların başında insanlık tarihindeki en büyük mühendislerden biri vardı: Hemiunu. Bilinen ilk mühendis. Her şeyi yazarak çalışanları organize eden bir usta. Yazı ile başka zamana gidebilir o zamanı tekrar yaşayabiliriz. İnsanı geçmişe götüren en önemli ipucu, yazıdır. Hemiunu'nun gayreti daha önce  hiç görülmemiş bir iş gücünü bir araya getirdi.

 Piramit  iki milyon taş blokla yapıldı. Her blok bir kamyonetten daha ağırdı. Yerden çok yükseğe kaldırılıyorlardı ve işçiler rakip gruplara bölünmüştü. Rekabet işlerin yapımını hızlandırdı. Piramidin çevresindeki mezarlarda bulunan her beş işçi iskeletinden biri kazalarda meydana gelen ciddi yaralanmaların delili. Piramit 20 yılda iki milyon taş blokla tamamlandı. Cilalanmış kireç taşıyla kaplandı. Altınla kapatıldı. En derin yerine mezar odası konuldu. Piramit bir diriliş makinesidir. Burası Firavun Khufu'nun  yaşamaya devam edeceği yerdi. İnsan yaşamında piramitler sayesinde devrimler meydana gelmiştir: Şehirlerin kurulması, ticaretin ve sanayinin doğuşu, girişimci kavramının ortaya çıkışı. İmdi-ilum insanlık tarihinde tanıdığımız ilk tüccarlardan biri. Kalay ticaretini yaptı. Kalay, bakıra eklenince bronz meydana getirir. Bu metal sonraki 2000 yıl boyunca savaşın çehresini değiştirecek bir güce sahipti.

3 Nisan 2015 Cuma

Blog Hakkında

                                   Merhaba, sayfama hoş geldiniz.

Adettendir blog hakkında kısa bir yazı yazılır, bende yazıyım dedim. Kendim hakkında ne yazmalıyım bilmiyorum, henüz okuyanın olmadığı bir yerde birşeyler yazmak garip geliyor. Sayfamda ilgi duyduğum herşeyi yazmayı, paylaşmayı düşünüyorum. Bir arkadaşımın açmış olduğu blog sayfasını okurken bende heves ettim, blog açıyım dedim. Bakalım sonrasında ne olacak, göreceğiz. Yazacaklarım bu kadar. Güzel günler geçirmeniz dileğiyle...

2 Nisan 2015 Perşembe