14 Ocak 2017 Cumartesi

Firavunların Sırları (Belgesel)
















Belgeselde anlatılanlar: Mısırlıların ölümden sonraki hayat için kullandıkları teknikler, onların dehalarını ortaya çıkarmış ve ölümsüz bir medeniyet olmalarını sağlamıştır. Bilim adamları, Mısırlıların ölümden sonraki hayat hakkındaki inanışları ile ilgili bilgi toplamak için çok çaba harcıyorlar. Bilim adamları, her gün yeni, şaşırtıcı bilgiler buluyorlar. Eskiden piramitleri kölelerin yaptığı sanılırdı. Oysa yapılan yeni kazılarda bulunanlar, bunun böyle olmadığını gösterdi. Bulunan piramit işçilerinin mezarları bunu kanıtlar nitelikte.

Yapılan her arkeolojik kazı, eskiden insanların nasıl yaşadığı ile ilgili bilgiler veriyor. Arkeoloji, sadece altın ya da mezar bulmak değildir. Eskiden insanların nasıl yaşadığını, nasıl düşündüklerini öğrenmek demektir. Dr. Zahi Hawass, piramit işçilerinin mezarlarını incelemiş ve bunların kölelere ait olmadığını bulmuştur. Demek ki, piramitler köleler değil, normal insanlar tarafından yapılmıştır. Yapılan kazılarda birçok fırın bulunmuştur. Bu fırınlar ekmek yapıldığını gösteriyor. Ekmek varsa insan da var, insan varsa şehir de var. Böylece arkeologlar, piramit yapımında çalışan işçilerin yaşadığı şehri de bulmuş oluyor.

Arkeologlar piramitlerin nasıl yapıldığını bulmaya çalışırken bir tekne de bulmuşlardır. Bulunan Firavun Khufu'nun gemisi, dünyanın en eski gemisidir. Keops'un gemisi, özel bir müzede sergilenmektedir. Mısırlıların arkalarında bıraktıkları miras, birçok insan için halen çekiciliğini koruyor. Mumyalama da bunlardan biri. Mumyalama sanatı, özel baharatlarla yapılan bir işlemdir. Arkeolog Bob Brier, mumyalama ile ilgili çok büyük araştırmalar yapmış bir bilim adamıdır. Mısırlılar doğu yakasında yaşar ancak mumyaları batı yakasına gömerlerdi.Mısırlılar ölümsüz olmayı hep istemişlerdir ve insanoğlunun bu merakı sayesindede ölümsüz bir medeniyet olmayı başarabilmişlerdir.


Cleopatra Film Müziği