20 Eylül 2016 Salı

Antik Mısır (Belgesel)
















Belgeselde anlatılanlar: Mısır ve Sfenks'in bilmeceleri onu gören herkesde şaşkınlık yaratmıştır. İmparatorlardan, başkanlara kadar herkes bu inanılmaz bilmeceye hayran kalmıştır. Bilim adamları ve araştırma grupları, Sfenks'in sırlarını çözmeye çalışmaktadır. Mısır'daki piramitler, mumyalar, firavunlar, hayvan tanrıları, devasa Sfenks heykeli ve daha birçok şey Mısır ve tarihine olan ilgiyi arttırmaya devam etmektedir. Sfenks aslanının bir ev kadar büyük bir başı bulunuyor. Sfenks, Mısır'daki en büyük heykel olma özelliğini taşıyor.

Bir aslanın gövdesine insan başı koyma fikri nereden geliyordu acaba? Yüzyıllardır bir sürü Sfenks heykeli yapılmıştır. Ancak bu büyük Sfenks heykeli en büyükleridir. Yapılan araştırmalarda, cesetlerin yanında aslan kemikleride bulunmuştur. Mısır'ın firavunları, aslanı kendileriyle özdeşleştirirlerdi. Aslan, güç demekti. Çoğu heykel, insan vücudu hayvan başı şeklindedir. Ancak Sfenks heykeli, hayvan vücudu insan başı şeklindedir. Aslan vücuduna sahip olmak, tüm gücü elinde bulundurmakla bağdaşlaştırılıyordu.

Sfenks, hem tanrı hem insandı. Mısır'da piramitlerden bir sürü varken, Sfenks'ten neden sadece bir tane vardı? Bilim adamları bunu araştırıyorlar. Sfenks heykeli, kireç taşından yapılmıştır. Taş uzmanı Rick Brown, Sfenks heykelinin hangi taşlardan yapıldığını çok uzun araştırmıştır. Birçok taşı araştıran Rick Brown, heykelin nasıl yapıldığını deneme yanılma yöntemiyle bulmaya çalışmıştır. Brown'ın sonucuna göre, Mısırlılar ısı yardımıyla yumuşak taşa sert bir taşla şekil vermişlerdir. Sfenks'in resmi muhafızı Zahi Hawass, heykeli başından sonuna kadar incelemiştir.

Zahi Hawass, Sfenks heykelinde dört döneme ait taşlar bulmuştur. İki büyük piramidin ortasında bulunan Sfenks heykeli hangi firavun tarafından yaptırılmıştır? Khufu ve Khufu'nun oğlu Kefren için yaptırılan iki piramidin ortasındadır. Sfenks heykeli, Mısır gizemlerinin ikonu haline gelmiştir. Firavun Tutmosis, Sfenks'i kumların arasından çıkarmıştır. Dünyanın ilk restoratörü olarak Firavun Tutmosis tarihe geçmiştir. Ekinoks çizgisi, Khafre (Kefren) piramidi ve Sfenks heykelini birbirine bağladığı için Sfenks'in Kefren tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Sonsuz yaşam heykeli Sfenks, sırlarıyla sonsuza kadar yaşayacak gibi görünüyor.