6 Mayıs 2016 Cuma

Kahire Mısır Müzesi-Mısır


Kahire-Mısır


Mısır Turu-Piramit Turları


Mısır'ın En Büyük 10 Keşfi (Belgesel)
















Belgeselde anlatılanlar: Mısır'ın en büyük 10 keşfi bu belgeselde anlatılmaktadır. Bunlar:

 1)Firavun Khufu'nun Teknesi: Mısırlı arkeolog Kemal El Malak tarafından şans eseri bulunan tekne, Firavun Khufu için yaptırılmış ve piramidinin içine konulmuştur. Tekne, Khufu için ölüm sonrasında kullanılmak için yaptırılmıştı. Nil Nehri, Kuzey ve Güney Mısır'ı birbirine bağlıyordu. Nil, Mısır için çok önemliydi. Teknede Nil anlamına geliyordu. Tekne ile ticaret yapılıyordu. Teknenin  Mısır için anlamı çok büyüktü.

2)Bitmemiş Dikili Taş: Bitmemiş dikili taş üzerinde deneyler yapılmıştır. Taşın bırakılma sebebi birçok arkeolog tarafından araştırılmıştır. Taş ocağı çalışanlarının nasıl bu kadar mükemmel eserler diktikleri hala anlaşılamamıştır. Adel Kelany, taş ocağında çalışmalar, deneyler yaparak, Mısırlıların nasıl böyle mükemmel eserler ortaya çıkardıklarını anlamaya çalışıyor.

3)Piramit Çalışanlarının Mezarları: Son zamanlara kadar piramitlerin binlerce esir tarafından inşa edildiğine inanılıyordu. Dr. Zahi Hawass ve arkeoloji bilimi sayesinde yeni bir bilgi keşfedildi. Çalışanların mezarlarından aralarındaki sınıf farkları ortaya çıkıyordu. İşçiler arasında bir hiyerarşi vardı.

4)Tutankamon'un Hazinesi: Howard Carter, Tutankamon'un hazinesini bulan ve bunun için beş yıl boyunca çalışmalar yapan bir arkeologtur. Mezarın içinde 3000 hazine vardı. Kral Tut'un mumyası incelendi ve kafasına bir darbe almış olduğu belirlendi. Kral Tutankamon'un mezarı Mısır'da bulunan tüm mezarlardan daha fazla zenginlik ortaya koymuştur.

5)Mezar İnşaatçılarının Şehri: Arkeologlar çölün altında taştan yapılmış bozulmamış bir şehir buldular. 280 kişinin yaşadığı bir şehir bulundu. Bu buluş arkeologlara ilk defa kral ve kraliçelerin hayatları hakkında değil, normal sıradan insanların hayatları hakkında bilgi veriyor.

6)Firavun Seti'nin Mezarı: Krallar Vadisi'nde 63 mezar var. Bunlardan en büyüğü Firavun Seti'nin mezarıdır. Bu mezar, bize Mısırlıların ölümden sonraki hayat ile ilgili ne düşündükleri hakkında bir sürü bilgi veriyor. Firavun Seti'nin mezarı, Krallar Vadisi içindeki en olağanüstü mezardır. Kaşif Giovanni Battista Belzoni, 3 hafta içinde 16 mezar bulmuştur. Arkeologlar tarafından, Firavun Seti'nin mezarı bir talimat kılavuzu, bir diriliş makinesine benzetilmiştir.

7)Kayıp Tapınak Akhmim: Kayıtlar, Mısırlıların birçok tapınak inşa ettiğini gösteriyor. Kazılar sırasında büyük bir heykelin izine rastladılar. Bu Büyük Ramses'in heykeliydi. Kraliçe Meritamon'un da dev heykeli kazılar sırasında bulundu. Ejiptoloji(Mısırbilim), birçok çalışmaya ışık tutan bir bilimdir.

8)Büyük Ebu Simbel Tapınağı: Tapınağın duvarları, Ramses'in zaferlerini resmediyor. Maceraperest ve ilk arkeologlardan sayılan Giovanni Battista Belzoni, 4 yıl uğraştıktan sonra Ebu Simbel Tapınağını kumlardan çıkardı. Belzoni, yıllar sonra Ebu Simbel Tapınağına adım atan ilk insan oldu. Bu tapınak, 2.Ramses'e bir anıt olarak inşa edilmiştir.

9)Gizli Mumya Mağarası: Krallar Vadisi'nde 63 firavun mezarı var ve nerdeyse çoğunun boş olduğu anlaşılmıştır. Mumyalar ve hazineler yok olmuştu. Krallar Vadisi'nin dışında birgün bir çoban kayıp keçisini ararken bir yarık gördü ve yarıktan bir mağaranın içine geçiliyordu. Mağaranın içinde tarihin en büyük firavunları da dahil 50 farklı mumya ve mezar vardı. Yapılan araştırmalar sonucu arkeologlar, bu mezarları buraya rahiplerin sakladığını ortaya çıkardı.Bu bilime çok yarar sağlayan bir gelişmedir.

10)Altın Mumyalar Vadisi: Birgün bir eşek çölde kaybolur ve sahibi geldiği zaman eşeği bir yere bakarken bulur. Orada birçok altın mumya bulunur. Mısırlılar mumyalamayı çok başarılı bir şekilde yapıyorlardı. Başarılı mumyalama vücuda zarar vermeden yapılır. Bu da Mısırlıların tıp biliminde ne kadar iyi olduklarını gösteriyor. İmhotep, bilinen en eski doktordur. Mısırlıların günümüze bıraktığı en önemli miras, tıp bilimidir. Ancak Mısırlılar, insanı hayata döndürmek için değil diğer hayata hazırlamak için tıp bilimini kullandılar. Mühendislik ve inşaat bilimide kalan miraslardandır.

Bütün arkeologların birleştiği bir nokta var: Mısır'ın kumlarında daha bulunacak çok fazla sır var. Ortaya çıkan her sırda şu özellik göze çarpıyor: Eski Mısırlıların kalıcı medeniyeti.

Kızıldeniz-Mısır



Kahire Kalesi-Mısır

5 Mayıs 2016 Perşembe

Nil Nehri-Mısır 3


Nil Nehri-Mısır 2


Nil Nehri-Mısır


Sfenks heykeli-Mısır


Gize kenti-Mısır


Gize Piramitleri-Mısır


Keops Piramidi-Mısır 2


Keops Piramidi-Mısır


Kahire şehri-Mısır


Naama Bay Caddesi-Mısır 2


Naama Bay Caddesi-Mısır


Ras Muhammed Milli Parkı-Mısır


Dünyayı Geziyorum Programı-Mısır

















Programın:
Adı:Özlem Tunca ile Dünyayı Geziyorum-Mısır

Süresi: 78 dk

Sunucusu: Özlem Tunca

Programda gezilen yerler: Kahire şehri, Şarm kenti, Ras Muhammed Burnu,Naama Bay Caddesi,Gize kenti, Mısır'daki Piramitler, Sfenks heykeli, Tahrir Meydanı, Nil Nehri, Han el-Halili Çarşısı, Kahire Kalesi, Kızıldeniz.

Programı izlediğim site: https://www.youtube.com/watch?v=QwghVyg9oJE